Biocyclische-Veganlandbouw 

Bevordering van Biocyclische-Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen

Nederland

Zonnegoed - Nederland
Zonnegoed is een biologisch-dynamische akkerbouw en groenteteeltbedrijf
van 90 ha gelegen in de Noordoostpolder van Flevoland. Eigenaar Joost van Strien teelt samen met zijn vennoot al meer dan 20 jaar een grote variëteit aan gewassen. In 2020 heeft heeft het bedrijf besloten om het gebruik van dierlijke mest helemaal los te laten en over te gaan op Biocyclische veganteelt
.

Momenteel is Zonnegoed het 1e biologische teeltbedrijf in Nederland met een Biocyclic Vegan certificering.

Joost van Strien, mede-eigenaar van het biologisch-dynamische akkerbouwbedrijf Zonnegoed in Ens (Nederland) heeft meer dan 20 jaar ervaring in de biologische teelt. Het bedrijf is gelegen in de Noordoostpolder in Provincie Flevoland. Sinds 1997 werkt Joost aan het steeds vruchtbaarder maken van de grond door middel van een speciale techniek en door op een andere manier gebruik te maken van zware landbouwmachines op de teeltakker. Hij ploegt niet en gebruikt ook geen dierlijke mest: per 2020 is hij volledig gestopt met het gebruik van dierlijke mest. Op een oppervlakte van 90 ha teelt Joost aardappelen, pompoenen, pastinaak, wortelen, rode biet, erwten, sperziebonen, suikermaïs, groenbemesters en maaimeststoffen zoals een mengsel van luzerne, klaver, gras. Dit mengsel helpt om de noodzakelijke stikstofvoorziening voor de bodem te produceren. Ook heeft het bedrijf een andere primeur: een biologisch voedselbos van 5 ha in aanplant.

Adres: Oud Emmeloorderweg 34
8307 RA Ens

Website: Zonnegoed.nl 


Vlaanderen

Mark van Hove - België

Op zijn vegan tuinbouwbedrijf - kruidenteeltbedrijf teelt Mark van Hove een grote verscheidenheid aan gewassen, met name kruiden, eetbare bloemen, fruit, druiven en ook zoete aardappelen.

De boerderij van Mark van Hove is het eerste teeltbedrijf in Vlaanderen en België wat is gecertificeerd volgens het Biocyclic Vegan Standard keurmerk.

Tuinder en kruidenteler Mark van Hove geeft veel ruimte aan natuur en biodiversiteit, zowel langs de velden (heggen, brede bloemenstroken, vijvers en kanalen) als op de velden zelf.

Eetbare bloemen
In de culinaire wereld winnen eetbare bloemen steeds meer aan populariteit. Veel koks en kookliefhebbers geven echter de voorkeur aan bloemen die niet in contact zijn geweest met chemische bestrijdingsmiddelen of dierlijke meststoffen. Ze zoeken dus naar producten uit de biologische en puur plantaardige teelt die gezond en veilig zijn, net als die op de vegan-tuinboerderij van Mark van Hove.

Kruiden en eetbare bloemen voor "The Foodmaker"
Mark van Hove kweekt trendy en alledaagse verse kruiden en bloemen voor de Belgische lunchketen The Foodmaker, een bedrijf dat sinds 2004 dagverse en lekkere maaltijden levert met zoveel mogelijk ingrediënten die uit (eigen) biologische velden komen. Ze staan ​​bekend om de Vedge Bags en vele lunchrestaurants onder hun merknaam in België en ook Nederland en in vestigingen van Delhaize.

 

Biocyclische Veganlandbouw certificering
"De boerderij van Mark van Hove is reeds gecertificeerd volgens het Biocyclic Vegan Standard en is het eerste biologisch teeltbedrijf in Vlaanderen die het Biocyclic Vegan Standard label draagt. Door puur vegan te telen en door de hoge biodiversiteitsdoelstellingen van de Biocyclic Vegan Standard te respecteren, zal het een prominente plaats innemen onder de biologische telers in Vlaanderen.

Mark van Hove
Doornhof 34
3460 Bekkevoort
Belgium


Bio-Vegan teeltbedrijven

De volgende teeltbedrijven telen wel volgens bio & vegan methode maar hebben geen Biocyclic Vegan Standard keurmerk 

Nederland

Heerlijkheid de Hare - www.heerlijkheiddehare.nl 
Mail: mspitzen@hetnet.nl   Tel: 06-27453641
Adres: Hareweg 10, 8375 GB Oldemarkt - Nederland
Heerlijkheid de Hare is een biologische zelfoogsttuin. Er is o.a. kleinfruit en groenten

Tuinderij Plantalia - www.plantalia.nl
Mail: tuinderij@plantalia.nl  - Tel: 06-26462790
Adres: Welzingseweg 2C, 4389 VH Ritthem - Nederland
Tuinderij Plantalia is een vegan zelfoogst en pluktuin CSA tuinderij in Zeeland bij Middelburg en Vlissingen. Er worden verschillende gewassen en fruitsoorten geteeld. 

Ommuurde tuinwww.ommuurdetuin.nl
Mail: info@ommuurdetuin.nl - tel: 06 12583453
Adres: Kortenburg 16, 6871 ND Renkum - Nederland
De Ommuurde Tuin is een kleine en zeer mooie biologische tuinderij. Ze verbouwen meer dan 250 verschillende (ook 'vergeten-) groenten, fruit en kruiden.

De Voedselketen
www.devoedselketen.nl 
Mail: tuinderij@ devoedselketen.nl Tel: 06 49325214
Adres: Pallande 1, 5688 NH Oirschot - Nederland
Permacultuurtuinderij De Voedselketen is een kleinschalige tuin waar landbouw en natuur hand in hand gaan. Samenwerken met in plaats van tegen - met lekkere en eerlijke groenten en fruit als resultaat.

De Kromme Lepel - www.dekrommelepel.nl
Tel: 0164 684 257
Adres: Laageinde 20 , 4614 PW Bergen op Zoom - Nederland
De Kromme Lepel is een Biologisch-Dynamische Tuinderij met verschillende tuinbouwteelten. Heerlijk en lokaal wereldberoemd zijn de aardbeien en de spruitjes. Er is ook een pluktuin en winkel.   

Vlaanderen

Bioboerderij Lincelam www.lincelam.be
Mail: info@lincelam.be - Tel: 0032-(0)-473622062
Adres: Beverenstraat 76, 8691 Alveringem, België 
Biologische boerderij Lincelam teelt een breed scala aan lekkere en gezonde groenten, fruit en kruiden. U kunt onze producten vinden op de wekelijkse markt of online winkel

Het Vrije Veldwww.hetvrijeveld.be
Mail: info@hetvrijeveld.be Tel: 0032-(0)-499620651
Adres: Kennepstraat (naast nr 22), 3690 Zutendaal - België 
Het Vrije Veld is een kleinschalige biologische (CSA) tuinderij, gelegen in het groene Zutendaal. Sinds 2010 telen we op ons veld een breed assortiment biologische seizoensgroenten en kruiden.


E-mailen
Bellen